Sezon na przetwory – kiszenie buraków w naszej szkole!

W naszej klasie 3  powstała wyjątkowa domowa spiżarnia, w której zgromadziliśmy jesienne przetwory pełne  smaków  i zapachów. Znalazły się tam  kiszone  ogórki, domowe dżemy  i konfitury, kompoty, syropy i soki, warzywa w zalewie octowej  i inne smakołyki  z naszych ogródków. Wszystko było pachnące i pyszne. Ten Projekt zdrowego odżywiania zachęcił nas do własnego eksperymentu i…. kisiliśmy buraki. Zrobiliśmy to w tradycyjny sposób. Pokroiliśmy buraki, dodaliśmy przyprawy, sól i zalaliśmy je wodą. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że fermentacja to naturalny i zdrowy sposób konserwowania żywności, a  kiszone buraki to nie tylko baza do pysznego zakwasu na barszcz, ale też skarbnica witamin i probiotyków, które wspierają odporność – idealnie na jesienno-zimowy czas!

Był to dzień pełen współpracy , przestrzeni do wspólnego działania i pielęgnowania tradycji kulinarnej.

A może wkrótce zakisimy coś jeszcze? 😄

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *