
W naszej klasie 3 powstała wyjątkowa domowa spiżarnia, w której zgromadziliśmy jesienne przetwory pełne smaków i zapachów. Znalazły się tam kiszone ogórki, domowe dżemy i konfitury, kompoty, syropy i soki, warzywa w zalewie octowej i inne smakołyki z naszych ogródków. Wszystko było pachnące i pyszne. Ten Projekt zdrowego odżywiania zachęcił nas do własnego eksperymentu i…. kisiliśmy buraki. Zrobiliśmy to w tradycyjny sposób. Pokroiliśmy buraki, dodaliśmy przyprawy, sól i zalaliśmy je wodą. Przy okazji dowiedzieliśmy się, że fermentacja to naturalny i zdrowy sposób konserwowania żywności, a kiszone buraki to nie tylko baza do pysznego zakwasu na barszcz, ale też skarbnica witamin i probiotyków, które wspierają odporność – idealnie na jesienno-zimowy czas!
Był to dzień pełen współpracy , przestrzeni do wspólnego działania i pielęgnowania tradycji kulinarnej.
A może wkrótce zakisimy coś jeszcze? 😄