29 września uczniowie klas 1-3 obchodzili Światowy Dzień Jabłka. Wszyscy w tym dniu zajadali się zdrowymi, soczystymi jabłuszkami. Była to akcja prozdrowotna, której celem było zachęcanie uczniów do spożywania jabłek, a także spopularyzowanie zalet tego owocu.
Światowy Dzień Jabłka przypomina, że jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób. Zajęcia rozpoczęły się pogadanką na temat witamin, które kryją w sobie nasze rodzime owoce. Następnie uczniowie przygotowali przepyszną sałatkę owocową, którą pałaszowali ze smakiem. Nie zabrakło również piosenek o jabłuszkowej tematyce. Uczniowie poznali różne gatunki jabłek, rozpoznawali zapach i smak tych owoców oraz zdobywali wiadomości na temat potraw i przetworów z jabłek. Ponadto rozwiązywali zagadki, układali rymy i słuchali wierszy o jabłuszku. Wykonywały prace plastyczno-techniczne o jabłkach. Dzięki temu świętu na pewno każdy zapamięta, że jedzenie jabłek i innych owoców przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Pamiętajmy, co mówi stare angielskie przysłowie: „An apple a day keeps the doctor away”, co w tłumaczeniu znaczy:
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”.