W piątek 26 listopada, w rocznicę śmierci Adama Mickiewicza, odbyła się prezentacja projektu pt. „Jak smakuje i pachnie Soplicowo”. Został on zrealizowany przez uczniów klasy VII w związku z omawianiem epopei narodowej. W prezentacji uczestniczyli również: Dyrektor Szkoły p. Joanna Szmuc, wychowawca klasy p. Karolina Fratyn oraz nauczyciel wspomagający p. Barbara Trzpis-Wiącek.
Celem projektu było motywowanie uczniów do zdobywania wiedzy, propagowanie czytelnictwa, kształcenie umiejętności samodzielnego zdobywania informacji z różnych źródeł, uwrażliwienie na piękno ojczystej przyrody, a także rozwijanie zainteresowań oraz zachęcanie uczniów do twórczego spędzania wolnego czasu i do współzawodnictwa. Uczniowie zebrali informacje na temat ubrań, przedmiotów, zapachów, kolorów, muzyki, potraw w „Panu Tadeuszu”. Podczas szkolnej sesji naukowej zaprezentowali wybrane tematy, plakaty, opowiadanie, list, opis przedmiotu oraz fragment książki kucharskiej. Dopełnieniem był stół z potrawami, które można było spożywać w XIX w. np. bigos, chleb czy rosół.
Była to bardzo ciekawa lekcja, która pokazała inne oblicze trudnej i wielokrotnie niezrozumiałej dla uczniów lektury. Uczestnicy projektu mieli okazję zaprezentować drzemiące zdolności literackie, plastyczne i organizacyjne. Przekonali się, że obcowanie z wielką literaturą nie musi być nudne.
Koordynator projektu:
Marzanna Łuczak