Akcja przeprowadzona została w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”).
Dla naszych uczniów był to dzień szczególny. Mieli bowiem przygotować wielką śniadaniową ucztę – wyjątkowe śniadanie spożywane w różnych zakątkach świata! Śniadanie, które miało dać wszystkim MOC, czyli energię do pracy, zabawy i nauki.
Śniadanie poprzedziliśmy zajęciami, które miały na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku oraz jak będzie przebiegała organizacja tego dnia w naszej grupie. Uczniowie poznali 12 zasad zdrowego odżywiania się oraz przypomnieli reguły zachowania się przy stole.
Dzieci z entuzjazmem uczestniczyły w podjętej akcji. Niesamowicie zaangażowali się w nią także rodzice, wyrażając aprobatę oraz uznanie dla takich działań. To właśnie oni dostarczyli produkty potrzebne do zorganizowania zdrowego śniadania. Na stole znalazły się zatem: pieczywo różnego rodzaju i różnego kształtu, masło, wędliny, jajka, sery, jogurty, owoce, warzywa, szaszłyki, sałatki, płatki owsiane, herbata i mleko. Zapach roznosił się po całej szkole. Było wesoło, smacznie i sympatycznie. Dzieci potrafiły dzielić się produktami, działać wspólnie i zgodnie. Nie bały się próbować nowych smaków. Takie śniadanie było dla nich prawdziwą frajdą. Na twarzach promieniał uśmiech i zachwyt.