Dnia 17.04.2015 r. odbyły się warsztaty chemiczne nazwane przez prowadzących chemicznymi Rewolucjami Magdaleny G. Zaprezentowano pojedynek w kuchni – zdrowa żywność kontra doświadczenia chemiczne.
  
W starciu  udział wzięły:
 – Magdalena G – znawczyni zdrowej kuchni i gustownego wystroju i  jej sprzymierzeńcy (Fermentacja, Witaminy, Smak),
 – Szybka Kunegunda – nauczycielka przyrody wykorzystująca doświadczenia chemiczne w przygotowaniu potraw oraz jej wspomagacze (Dyfuzja, Perhydrol, Masa Nienewtonowska)
 Zajęcia prowadzono w sposób humorystyczny angażując dzieci do udziału w doświadczeniach. Dzieci zdobyły wiedzę z dziedziny zdrowego, racjonalnego żywienia.
 Ciekawostki:
 •     nie łączyć w pożywieniu pomidora z ogórkiem, pomidora z serami – białym i żółtym, bo to powoduje odkładanie się kryształków powodujących  np. zapalenie stawów,
 •     chipsy są utwardzone perhydrolem, jak plastikowa butelka


